Кошик
219 відгуків
+380660780048

ТМ " Malik Group "

Казеїн

Казеїн (лат. caseus — сир) — складний білок, що утворюється з попередника казеїну — казеиногена при створаживании молока. Казеїн (казеионоген) присутній у молоці у зв'язаному вигляді як сіль кальцію (казеїнат кальцію). Згортання казеїну в молоці відбувається під дією протеолітичних ферментів сичужного соку (сир), кислот, вироблюваних молочнокислими бактеріями (сир), або при прямому додаванні кислот (технічний казеїн).

Казеин (казеиноген) является одним из основных белков молока, сыров, творога и других молочных продуктов наряду с сывороточными белками (альбумины и др.). Содержание в коровьем молоке — 78-87 % от всех белков. Содержание в зрелом грудном молоке женщины — 40 %, в начале лактации — существенно меньше. Казеин не содержится в крови, и в молочной железе синтезируется из свободных аминокислот крови.

Было доказано, что казеин разрушается в желудке, при этом образуется пептид казоморфин — опиоид, который ведёт себя как релизер гистамина.

Казеїн містить усі незамінні амінокислоти, і тому є важливим харчовим білком. Висушений казеїн являє собою білий порошок без смаку і запаху.[4] У травному тракті людини під дією ферментів шлунка (реннин та ін) казеиноген молока перетворюється в казеїн (ферментативне створаживание молока). При цьому казеїн згустками разом з жиром молока випадає в осад. Такий осад довше затримується в шлунку, засвоюється повільно, розщеплюючись пепсином. Молоко і молочні продукти мають високу поживну цінність значною мірою завдяки казеїну. Казеїн — багате джерело доступного кальцію і фосфору. Препарати казеїну широко застосовуються в медицині, особливо при парентеральному харчуванні. Через збалансованості амінокислотного складу та легкої засвоюваності виділений з молока казеїн часто виступає основою харчування атлетів, проте через досить повільного розщеплення в шлунку його прийом доцільний у тривалі періоди спокою між тренуваннями, наприклад, на ніч. Казеїн входять до складу мазей, що застосовуються в дерматології, і біологічних клеїв, що використовуються у хірургії.

Казеїн застосовується для виробництва казеїнової фарби (англ. casein paint), казеїнового клею, пластмас (галалит та ін), штучних харчових продуктів. Для виділення технічного казеїну зі знятого молока (відвійок) використовують кислоти, зокрема оцтову кислоту, або молочну кислоту.

За структурою казеїн відноситься до фосфопротеинам (англ. phosphoprotein) (містить фосфатну групу), що виконує запасающую функцію у молоці ссавців. Казеїн складається з декількох фракцій: α-, β - і γ - казеїн. Фракції відрізняються амінокислотним складом. Елементарний склад казеїну (в %): вуглець — 53,1; водень — 7,1; кисень — 22,8; азот — 15,4; сірка — 0,8; фосфор — 0,8.

Сортування: у вигляді галереї у вигляді списку
товарів на сторінці: